Dračí dub z Lozorna sa pustil do boja. Začalo hlasovanie za najobľúbenejšie stromy z Európy!


 Sedemstoročný Dračí dub, mohutný víťaz ankety Strom roka 2022 z Lozorna, teraz reprezentuje Slovensko v európskej súťaži stromov. Verejnosť môže zahlasovať za Európsky strom roka od 1. – 28. februára 2023 a to na stránke www.treeoftheyear.org.

 Dračí dub dostal svoje pomenovanie vďaka mohutnosti a výzoru, pripomína totiž sediaceho draka. Nik sa ho nebojí – práve naopak, každý sa v jeho blízkosti cíti bezpečne,“ uvádza manažérka ankety, Martina Hromadová. „V jeho okolí aktuálne prebieha ťažba dreva. Sme preto radi, že vďaka aktívnym ľuďom, ktorí si ho všimli a nominovali do našej národnej ankety minulý rok, sa mu dostáva náležitej pozornosti a podarilo sa im urobiť prvé kroky potrebné k jeho záchrane. Verím, že ho čaká pekná budúcnosť a z krásy tohto výnimočného stromu sa budú tešiť i ďalšie generácie,“ dodáva Hromadová.

Do súťaže Európsky strom roka sa každoročne zapája 16 krajín z európskeho kontinentu. Najnovším prírastkom je strom z Ukrajiny. „Účasť Ukrajiny a nominovanej jablone nám opäť pripomína, že príbehy, o ktorých stromy vypovedajú, nie sú spojené len s minulosťou. Stromy sú rovnako i svedkami prítomnosti. Vďaka nim si môžeme uvedomiť, že sú pevnou súčasťou našej budúcnosti a hrdinami príbehov, ktoré sa ešte len budú písať,“ povedal Adam Holub, jeden z organizátorov súťaže Európsky strom roka.

Hlasovanie začne 1. a skončí 28. februára, pričom posledný týždeň je hlasovanie tajné. Milovníci stromov budú mať k dispozícii dva hlasy, ktoré môžu ľubovoľne prideliť. Okrem Dračieho dubu tak môže hlasujúci podporiť ešte jeden strom navyše. Vo februári Slovensko navštívi aj lovec stromov, Rob McBride.

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka, ktorú organizujú jednotlivé štáty. Na Slovensku je jej organizátorom Nadácii Ekopolis. Medzinárodnú súťaž má na starosti Environmental Partnership Association (EPA).

 

Dôležité dátumy:

  • 1.-28. február: Verejné hlasovanie na www.treeoftheyear.org.
  • 22.-28. február: Tajné hlasovanie (nezobrazuje sa získaný počet hlasov)
  • 21. marec: Slávnostné vyhlásenie výsledkov ETY v Bruseli na pôde Európskeho parlamentu
  • Pravidlá hlasovania sú zverejnené tu.

 

Viac informácií o ankete Európsky strom roka: www.treeoftheyear.org

Fotografie a logá na stiahnutie: https://www.treeoftheyear.org/Media

Autor fotografií stromu zo Slovenska: Martin Babarík, Tibor Végh
Autor TS a kontaktná osoba: Martina Hromadová, PR a komunikácia Nadácie Ekopolis, hromadova@ekopolis.sk, 0908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.