Sadiť stromy sa budú aj túto jar. Program Sadíme budúcnosť podporí výsadby sumou viac ako 25 tisíc eur


Program Sadíme budúcnosť podporí na jar ďalších deväť lokalít, kde chýbajú stromy. Projekty vybrala komisia spomedzi viac ako 50 žiadostí v jarnom grantovom kole, ktoré bolo otvorené záujemcom od decembra. Na podporu výsadbových zámerov bude prerozdelených 25 400 eur. Prehľad podporených projektov nájdete na www.sadimebuducnost.sk.  

 Sadíme budúcnosť je program, ktorý od jesene 2021 realizuje Nadácia Ekopolis spolu s partnermi. V poradí už tretia grantová výzva bola otvorená do 13. januára 2023. Podporených je celkovo deväť najlepších výsadieb, ktorých realizácia je plánovaná na obdobie mesiacov marca až mája 2023. Program pomáha získavať a prerozdeľovať financie, ktoré pomáhajú komunitám pri zmysluplných výsadbách v otvorenej krajine či sídelnom prostredí, všade tam, kde zelená infraštruktúra chýba alebo je narušená ľudskou činnosťou.

Jarné projekty, ktoré vybrali odborní hodnotitelia, sú paletou dobrých príkladov, ako sadiť stromy a meniť krajinu s citom a ohľadom na budúcnosť. Hodnotitelia dbali na komunitný rozmer výsadieb, výber drevín a ich pôvod, na význam výsadieb pre krajinu či spoluprácu s odborníkmi. Pri hodnotení sa tiež prihliadalo na efektívne vynakladanie zdrojov a tiež udržateľnosť projektu a následnú starostlivosť o stromy, ktorá je v prvých rokoch zásadná.

Aj tento rok sa nám prihlásilo množstvo pekných projektov, no museli sme vybrať deväť najkvalitnejších s ohľadom na finančné možnosti programu. Vysádzať sa budú najmä obľúbené stromoradia či ovocné sady, ktoré budú plniť množstvo nenahraditeľných funkcií pre miesta, kde ľudia žijú a trávia svoj čas. Predpokladáme, že celkovo dobrovoľníci vysadia približne 800 kusov drevín. Doteraz sme vďaka programu Sadíme budúcnosť vysadili už približne tritisíc stromov v krajine mimo les, “ hovorí Martina Hromadová, programová manažérka z Nadácie Ekopolis. Jarné výsadby budú podporené v obci Nový Ruskov, vo Vyšnej Pokoradzi pri Rimavskej Sobote, v Dlhej nad Váhom, Haliči, v meste Trstená i Brezne. Program podporí aj dobrovoľníkov na Bukovej hirke v okrese Stropkov a Horných Zahoranoch, či neformálnu občiansku iniciatívu v katastrálnom území Látky pri Detve. „Stromy pribudnú popri obľúbených cyklotrasách, na okrajoch obcí aby oddelili obydlia od poľnohospodársky využívaných plôch, ale i priamo na sídliskách či v oddychových zónach, ktoré navštevuje verejnosť pri rôznych príležitostiach,“ uzatvára Hromadová.

Nadácia Ekopolis ako organizátor iniciatívy Sadíme budúcnosť vďačí za podporu partnerom, najmä generálnemu partnerovi GLS General Logistics Systems Slovakia s.r.o, ako i partnerom výsadieb – Nadácii Slovenskej sporiteľne, značke Answear a spoločnostiam Unilever, Kaufland a Pixel Federation, ktorí do iniciatívy vstúpili finančne a podporujú zmysluplné a užitočné aktivity lokálnych združení či obcí.

Prehľad podporených projektov z jarnej grantovej výzvy 2023

Viac informácií a kontakt pre média: Martina Hromadová, PR manažérka Nadácie Ekopolis, hromadova@ekopolis.sk alebo tel.číslo: +421 908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.