Lovec stromov opäť na potulkách Slovenskom


Vo štvrtok 6. februára navštívil víťazku slovenskej ankety Strom roka a finalistku súťaže Európsky strom roka, Oskorušu domácu z Uzovksej panice, známy Lovec stromov Rob McBride. Svojim hlasom môžete stromy v ankete Európsky strom roka podporiť až do konca februára 2020 na www.treeoftheyear.org.

 Rob McBride, známy aj ako Lovec stromov, či vášnivý bojovník za ich ochranu, opäť  po roku zavítal na Slovensko. Spolu so starostom obce Uzovská Panica i miestnymi aktivistami a dobrovoľníkmi z občianskych združení navštívil slovenskú reprezentantku v súťaži Európsky strom roka, vzácnu Oskorušu domácu. Momentálne je Rob na svojej ceste naprieč celou Európou, aby lovil príbehy súťažiacich i ohrozených stromov a zvyšoval tak povedomie o ich ochrane a záchrane.

Rob počas svojej návštevy veľmi citlivo a kriticky vnímal masové výruby väčšinou ovocných drevín pozdĺž ciest druhej a tretej triedy a okolo vodných tokov na mnohých miestach stredného Slovenska,“ hovorí Milan Hronec, programový manažér z nadácie Ekopolis. Samotný Rob McBride pri rozhovore s miestnymi ľuďmi zdôrazňoval ich veľký kultúrny, krajinotvorný a biologický význam: „Teraz je ten čas, kedy je potrebné existujúce stromy chrániť a nové sadiť, nie ich zbytočne rúbať.“

Rob na svojej ceste po Slovensku navštívil aj unikátnu lesnícku pamiatku – Vodný žľab v Rakytove, pri obci Dolný Harmanec v pohorí Veľkej Fatry, ktorý sa používal na dopravu dreva k odberateľom a vďaka starostlivosti lesníkov a dobrovoľníkov je dodnes funkčný, alebo aj Národnú prírodnú rezervácia Plavno pri Slovenskej Ľupči, kde sa nachádza jedno z posledných miest prirodzeného výskytu tisa na Slovensku.

Pozrite si aj videá s Oskorušou:

Video 1

Video 2

Všetko o ankete Európsky strom roka a hlasovanie: www.treeoftheyear.org

 Kontakty:
Martina Ragalová, PR a komunikácia, ragalova@ekopolis.sk, 0908 371 289
Milan Hronec, programový manažér ankety Strom roka na Slovensku, Nadácia Ekopolis, hronec@ekopolis.sk, 048 / 470 10 95,
0911 452 457.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.