Príbehy z projektu Biodiverzita do škôl


Projekt Biodiverzita do škôl podporuje na školách zmenu školských areálov smerom k zvýšeniu rozmanitosti vedúcej k lepšej mikroklíme v areáli školy a vytvoreniu zaujímavého vzdelávacieho priestoru pre žiakov. Na realizáciu návrhov získalo 14 škôl naprieč celým Slovenskom finančný grant od Stredoslovenskej a Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti a od spoločnosti Veolia. Dnes sa chceme s vami podeliť o niekoľko zrealizovaných prác a výsledkov na školách.

Gymnázium Janka Kráľa Zlaté Moravce využíva „zrenovovanú“ školskú záhradu naplno. Výsadby ovocných kríkov začali ešte počas jarnej karantény učitelia a učiteľky na čele s pani riaditeľkou. Študenti a študentky sa zapojili do ďalších prác spojených s tvorbou kvetinových a vyvýšených záhonov a paletového sedenia v školskom areáli. Priestor na paletové sedenie si naplánovali opticky oddeliť zeleňou od príjazdovej cesty. Práve to teraz využívajú naplno, s odporúčaniami na vzdelávanie vo vonkajšom prostredí a prebiehajúcom babom lete sú školské hodiny v ich krásnej záhrade skutočne príjemné.

 

Gymnázium A. H. Škutlétyho vo Veľkom Krtíši dokončuje v týchto dňoch práce v projekte Biodiverzita do škôl. Študenti dobudovali vyvýšené záhony a sadia stromy, študentky budú vysádzať ďalšie rastliny. Okrasné dreviny a rastliny k vstupnej zóne školy a ďalšie druhy do priestoru využívaného na inovatívne vyučovanie biológie a prírodovedy. V projekte vysadili aj ťahavé rastliny ako základ pre budúcu zelenú stenu k altánku, ktorý využívajú počas vyučovania v jarných a letných mesiacoch.

 

Základná škola s materskou školou K. Rapoša z Brezna sa v projekte Biodiverzita do škôl pustila do veľkej prerábky átria školy. Pôvodný betónový priestor nahradili zeleňou a rôznymi hernými prvkami. Do aktivít sa zapojili žiaci, učitelia i rodičia. V átriu ešte časom pribudnú ďalšie dreviny, ktoré poskytnú dodatočný tieň v teplých letných dňoch. V areáli okolo školy ešte vysadili jedlé ovocné kríky a trvalky. Z nepoužívaných drevených klátikov vytvorili pôsobivú bylinkovú špirálu a pridali aj nové ohnisko na školské opekačky.

 

Základná škola v Poprade sa rozhodla pre postupnú zmenu átria s prevažne vyasfaltovanou plochou na prevažne zelený areál, využiteľný na trávenie prestávok aj na vyučovanie. Dažďová voda, ktorá je zvedená zo striech do átria, bude smerovať do prietokového jazierka. Na jeho vybudovaní sa podieľali samotní žiaci školy, ktorí najprv vykopali a presadili rastliny, ktoré tu pôvodne rástli. Pomohli aj s výkopom jamy a navozením kamenia a štrku na tvorbu jazierka. Dievčatá spolupracovali na vysadení celoročne kvitnúcich včelích a motýlích záhonov, aj vyvýšených bylinkových záhonov. Pred príchodom zimy ešte doplnia výsadbu okrasných aj jedlých ovocných kríkov na mieste už nefunkčného starého plotu.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.