Najlepším projektom Zelených oáz sú Liptovské stromoradia. Grantový program zároveň vyhlasuje výzvu na rok 2023


V 16. ročníku grantového programu Zelené oázy si titul Top projekt odnáša občianske združenie Tatry spolu s ocenením pre svojho predsedu Ruda Pada udeleným in memoriam. Vysadené stromy na Liptove sa tak vďaka finančnému daru 1000 eur môžu tešiť na ďalšiu starostlivosť či prírastky. Program zároveň otvára novú výzvu, ktorá dobrovoľníkov vyzýva k zodpovedným a udržateľným nápadom, ktoré pomáhajú prírode v ich okolí.

 Top projekt 2022

Ešte na jar sa podarilo medzi lyžiarskym strediskom Dolinky a cyklotrasou Veterná poruba – Žiarska dolina vysadiť stromoradie so 130 novými stromami. Lipy, hraby, brezy aj buky boli vysadené v otvorenej krajine, na mieste, kde stromy chýbali. Postupne sa tieto stromy stanú výrazným krajinotvorným prvkom s mnohými funkciami prospešnými pre prírodu. Výsadba získala ocenenie Top projekt Zelených oáz za rok 2022, ako aj ocenenie in memoriam po náhlom odchode organizátora výsadby a na Liptove známeho ochranára prírody, Ruda Pada. „Každý z podporených projektov je jedinečný, citlivo a so srdcom zveľaďuje prírodne zaujímavé miesta vo všetkých kútoch Slovenska, no tento rok sme mali jednohlasnú zhodu na tom, kto získa titul najlepšieho projektu,“ približuje Ľubica Štúberová, programová manažérka z Nadácie Ekopolis.

Liptovské stromoradia sú jedným z 25 podporených projektov, ktoré v roku 2022 získali finančnú podporu z grantového programu Zelené oázy. Medzi podporenými nápadmi je i vytvorenie komunitnej záhrady pre cyklistov na bratislavskom Tyršovom nábreží či výsadba stromov, ktorá podporuje biotop lužného lesa na toku Malého Dunaja. Komunitnú záhradu vďaka podpore zo Zelených oáz mohli vybudovať aj Ľudia bez domova v Leviciach, v Haluziciach obnovili jeden zo starých ovocných sadov, v Jelšave vytvorili školskú včelnicu, v Liptovskej Tepličke, Kladzanoch aj Ižkovciach na východe Slovenska tiež vysádzali stromoradia. „Vďaka všetkým 1588 zainteresovaným dobrovoľníkom, ktorí sa na 25 realizáciách podieľali, sa podarilo vysadiť 1668 stromov, zveľadiť prostredie 10 tisíc metrov štvorcových a vysadiť 12 tisíc metrov alejí a stromoradí. Vďaka podpore z grantového programu Zelené oázy v hodnote 59 tisíc eur a vlastných zdrojov, ktoré do projektov organizátori vložili, sa podarilo zhodnotiť podporu na 123 400 eur,“ uviedla Štúberová.

Téma 17. ročníka Zelených oáz – S nápadom, spolu a zodpovedne

 Aj 17. ročník grantového program Zelené oázy s témou S nápadom, spolu a zodpovedne podporuje aktivity prospešné pre životné prostredie, podporuje chuť ľudí spolupodieľať sa dobrovoľníckou prácou a snahu udržiavať výsledky svojej práce aj v ďalších rokoch.

V novom ročníku grantového programu Zelené oázy chceme podporiť zodpovedné a udržateľné nápady, ktoré spájajú ľudí pri formovaní pestrého prostredia, v ktorom dnes žijeme, ale slúžiť budú i budúcim generáciám. Zapojte sa do sedemnásteho ročníka programu Zelené oázy. Spolu dokážeme veľa!“ vyzýva Anton Molnár, riaditeľ Komunikácie SLOVNAFT, a.s.

Výzva na podávanie projektov je otvorená od 24. novembra 2022 do 16. januára 2023.  Vybrané projekty sa budú môcť realizovať už na jar 2023.

Viac informácií o novej výzve nájdete na podstránke programu Zelené oázy. 

Bližšie informácie o kritériách programu a formulár žiadosti nájdu žiadatelia na www.oazy.sk alebo u programovej manažérky Nadácie Ekopolis: Ľubica Štúberová, stuberova@ekopolis.sk, 0902 526 755

 

 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.