Výsadba v Pezinku uzavrela jarné kolo výsadieb. V jesennom grantovom kole zbierame nápady do 31. mája


Takmer 2500 stromov bolo doteraz vysadených vďaka iniciatíve Sadíme budúcnosť, ktorú vyhlásila Nadácia Ekopolis v októbri minulého roka. V utorok 24. mája bolo symbolickou výsadbou v Pezinku dovŕšené jarné kolo. O možnosť sadiť správne stromy na správnych miestach sa môžu ešte stále aktívne komunity uchádzať v jesennej výzve na www.sadimebuducnost.sk.

V iniciatíve Sadíme budúcnosť spojila Nadácia Ekopolis úsilie chrániť životné prostredie, dlhodobú podporu komunitných projektov a rastúci záujem ľudí o to, ako môžeme reálne pomôcť našej krajine. Na jar 2022 nadácia podporila 8 projektov výsadieb stromov, jedna z nich je projektom občianskeho združenia Dedičstvo a nesie názov „Aleja do viníc“.

Cieľom projektu Aleja do viníc je oživiť vstup z intravilánu mesta do voľnej prírody vysadením novej aleje. V prvej etape na úseku približne 200 metrov bolo vysadených 20 stromov domácich druhov ako sú lipa malolistá, dub zimný, javor letný, javor mliečny a jarabina vtáčia. V utorok 24. mája bola výsadba stromov v Pezinku dokončená a to výsadbou 2 vŕb za účastí primátora Pezinka Igora Hianika.

„Vinice na južných svahoch Malých Karpát sú neoddeliteľne spojené s Pezinkom a toto stromoradie pozdĺž cesty prispeje k dokonalosti scenérie krajiny. Nová aleja z dubov, líp či javorov vytvorí v budúcnosti tieň, dôležitý v pribúdajúcich horúcich dňoch. Spolu s vŕbami posadenými dnes na špecifickejšie vlhkejšie miesta podporia biodiverzitu územia, ako aj adaptáciu krajiny na zmenu klímy,“ hovorí Marián Šipoš, zástupca miestnej komunity, ktorá výsadby naplánovala a zrealizovala.

Celkovo program doteraz podporil výsadby vo viac ako 30 lokalitách po celom Slovensku za účasti zhruba tisícky dobrovoľníkov. Takýmto spôsobom chce program podporiť napĺňanie cieľa Európskej komisie vysadiť v EÚ do konca roka 2030 aspoň 3 miliardy stromov.

Všetky potrebné informácie nájdete na www.sadimebuducnost.sk alebo www.ekopolis.sk.

 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.