Lovec stromov sa po pandémii opäť vrátil na Slovensko aby navštívil Dračí dub v Lozorne. Postavil sa za jeho ochranu.


Lovec stromov Rob McBride, ktorý je známy tým, že putuje Európou aby lovil príbehy finalistov zo súťaže Európsky strom roka, navštívil v nedeľu 5. a v pondelok 6. februára Slovensko. Očaril ho náš sedemstoročný Dračí dub v Lozorne, za ktorý môžete v súťaži zahlasovať do konca februára na www.treeoftheyear.org.

Rob McBride, známy aj ako Lovec stromov, či vášnivý bojovník za ich záchranu, po dvojročnej pauze spôsobenej covidom 19, opäť zavítal na Slovensko. Najskôr bol spolu s dobrovoľníkmi z občianskeho združenia KOZEL pozrieť niekoľko majestátnych gaštanov vo viniciach pri obci Častá v podhorí Malých Karpát. Medzi nimi aj najväčší a najstarší u nás, asi 500 ročný, gaštan jedlý. V pondelok spolu s miestnymi aktivistami, dobrovoľníkmi z občianskych združení, zástupcami médií a arboristami navštívil Dračí dub pri obci Lozorno, ktorý v medzinárodnej súťaži Európsky strom roka reprezentuje Slovensko.

Strom, ktorý treba chrániť

Dub rastie v bezprostrednej blízkosti lesnej cesty, po ktorej sa ešte nedávno presúvali ťažké mechanizmy a realizovala sa tu ťažba dreva. Takýmto zásahom sa poškodilo veľa stromov v okolí. Aj vďaka zviditeľneniu v ankete sa okolo stromu zišla komunita aktivistov, ktorí sa postavili za jeho záchranu. Ochranári spolu s lesníkmi sa dohodli na presune trasovania zvozu dreva a v jeho blízkosti sa nebude ťažiť. Pomôcť stromu má aj ohradenie minimálneho ochranného priestoru.

Priamo na mieste sa viedla diskusia o čo najefektívnejšej ochrane a Rob spolu s ochranármi a arboristami sa zhodli na tom, že je nevyhnutné v záujme ochrany koreňového systému obmedziť pohyb v bezprostrednej blízkosti stromu na minimum,“ hovorí Milan Hronec z Nadácie Ekopolis. „Ohradený priestor – čo je kruh s priemerom približne 10 metrov – navrhli celý vyplniť lesnou hrabankou, lístím  a odumierajúcou drevnou hmotou. Tie zabezpečia lepšie zadržiavanie zrážok a prístup vzduchu ku koreňom. Tieto úpravy urobia miestni aktivisti brigádnicky v najbližšom období,“ dopĺňa Hronec. Veľké odhodlanie chrániť Dračí dub ako významné prírodné dedičstvo zaznelo aj na následnom stretnutí so starostom obce Lozorno.

Každá minca má dve strany

Vandali však neobchádzajú ani Dračí dub. „Robovi som na stretnutí spomínal svoje zúfalstvo, keď som len pred pár dňami našiel poškodenú kôru – v podstate to, čo je na tom dube najviac zaujímavé,“ hovorí Tibor Végh, ktorý strom do slovenskej ankety Strom roka nominoval v roku 2022. „Tá kôra je odrezaná a vylomená nie náhodne, niekto sa poriadne namakal, lebo je naozaj veľmi tvrdá,“ dodáva.

Ako hovorí Milan Hronec, sú to dve strany mince: „Na jednej strane vďaka ankete upozorňujeme na staré, vzácne a ohrozené stromy ako je aj tento dub a ktoré tak môžeme zachraňovať a odborne ošetrovať. To však so sebou prináša väčšiu publicitu a teda aj návštevníkov, ktorí sa naň chcú prísť pozrieť, čo môže stromu paradoxne uškodiť. Veríme však, že sa verejnosť vďaka ankete dozvedá i to, ako sa k stromom treba správať – s úctou a pokorou.“

Sám Rob zdôrazňuje predovšetkým vážnosť situácie súvisiacej s klimatickými zmenami. Ako pripomína, v našej histórii sa už diali podobné zmeny, nikdy však nie v takom krátkom období a zároveň vyjadruje obavy, či sa práve takéto staré a veľké organizmy, ako sú niekoľko storočné majestátne stromy, budú vedieť zmenám prispôsobiť alebo ich definitívne stratíme. Riešenie vidí v zmene našich spotrebiteľských návykov a v zodpovednom správaní sa voči sebe a voči prírode ako celku. Rob sám je príkladom spotrebiteľskej skromnosti, cestuje po celej Európe len s malým batôžkom, prespáva u kamarátov a na prepravu používa výhradne verejnú dopravu, predovšetkým vlakovú.

Všetko o ankete Európsky strom roka a hlasovanie na oficiálnom webe www.treeoftheyear.org

Pozrite si video Dračieho duba: https://www.youtube.com/watch?v=ekqWA1_pNFU

Kontakty: Martina Hromadová, PR a komunikácia, hromadova@ekopolis.sk, 0908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.