Na Slovensku pribudne 26 zelených oáz. Projekty z každého kraja teraz bojujú aj o váš hlas.


V novom ročníku grantového programu Zelené oázy vybrala odborná komisia zo 162 prihlásených žiadostí 18 projektov, ktoré získajú priamu  finančnú podporu. O  výške podpory pre ďalších 8 projektov rozhodne verejnosť v hlasovaní od 6. februára do 6. marca na www.oazy.sk.

V 17. ročníku grantového programu Zelené oázy hodnotila komisia až 162 žiadostí o podporu na výsadby zelene a ekologické opatrenia, ktoré majú pribudnúť v mestách a obciach na celom Slovensku. V duchu témy aktuálneho ročníka „S nápadom, spolu a zodpovedne“, sú podporované udržateľné nápady, ktoré spájajú ľudí pri formovaní pestrého prostredia v ktorom žijeme dnes, ale slúžiť bude aj budúcim generáciám. Hodnotila sa kvalita plánovaných výsadieb, ako aj zapojenie dobrovoľníkov z miestnych komunít.

Priama podpora nápadov, ale aj hlasovanie v každom kraji

Priamu podporu získalo 18 najlepšie hodnotených projektov z celého Slovenska. Ďalších 8 z vrcholu rebríčka sa bude uchádzať o hlasy verejnosti. „Aj tento rok žiadatelia zaslali kvalitné projekty, ktoré má zmysel podporiť. Hlasovanie sme nastavili o niečo férovejšie, kedy žiadny z projektov neodíde naprázdno – každý z nich získa už na začiatku 1000 eur a v hlasovaní verejnosti sa bude uchádzať o navýšenie podpory pre svoj nápad,“ približuje mechaniku hlasovania programová manažérka z Nadácie Ekopolis, Ľubica Štúberová. „Do hlasovania postúpil jeden projekt z každého kraja Slovenska,“ dodáva Štúberová. Hlasovanie bude prebiehať od 6. februára do 6. marca 2023 na webovej stránke www.oazy.sk.

 

O podporu verejnosti súťažia tieto projekty:

Bratislavský kraj

Na ceste z púšte do oázy – školská permakultúrna farma, Súkromná základná škola Jolly Homeschool
Školská permakultúrna farma v Pezinku chce vysadiť ovocné kríky, postaviť ďalšie záhony na pestovanie zeleniny a zachytávať dažďovú vodu na polievanie záhrady do nádrží.

Trnavský kraj

Združenie obcí mikroregión Klátovské rameno, Výsadba stromov pri cyklotrasách
Združenie má v pláne vysadiť popri novej cyklotrase medzi Dunajskou Stredou a Dunajským Klátovom 30 javorov a 120 kríkov drieňa, vtáčieho zobu a bršlenu, ktoré prinesú pre cyklistov tieň a pre prostredie viac drobných živočíchov a vtáctva.

Nitriansky kraj

Alej nás spája, Alej na Prameni, o.z.
Miestna komunita v nitrianskej mestskej časti Prameň plánuje vysadiť gaštany, orechy, jarabiny aj  javor a buk, postaviť vyvýšené záhony, zelenú stenu a k výsadbe umiestniť ďalšie dva úle.

Trenčiansky kraj

Občianské združenie GaBa, V duchu udržateľnosti
V Baťovianskej záhrade v Partizánskom je mnoho zelene a tá hlavne v letných mesiacoch vyžaduje výdatné zalievanie. Preto v záhrade umiestnia nádrže na dažďovú vodu, ktorú budú zvádzať z priľahlých striech.

Banskobystrický kraj

Oživujeme naše mestské sady, Mesto Lučenec
V mestskom ovocnom sade v Lučenci plánujú výsadbu ďalších 60 ovocných stromov a krov. Sad je verejne dostupný a využívaný na samozbery, vzdelávacie ovocinárske podujatia, ochutnávky a exkurzie.

Žilinský kraj

1.komunitná záhrada Liptovský Mikuláš, LIPA – liptovskí aktivisti, OZ
Obyvatelia na sídlisku Podbreziny s podporou mesta Liptovský Mikuláš vytvoria prvú komunitnú záhradu meste, vysadia ovocné stromy, bylinky, vykopú studňu, zriadia kompostovisko. Do projektu plánuje občianske združenie zapojiť blízke školy či zariadenie pre seniorov.

Prešovský kraj

Prírodná klimatizácia z ovocných stromov, Základná škola s materskou školou, Spišské Bystré,
Na záhrade základnej školy v Spišskom Bystrom je plán vysadiť ovocný sad, ktorý v lete poskytne prirodzený tieň a ochladenie školskej telocvične a  v zime do nej prepustí slnečné svetlo. Zároveň doplnením nádrže na dažďovú vodu si chce ZŠ zabezpečiť zdroj na polievanie vysadeného sadu.

Košický kraj

Športový klub SPIŠ, Zelená ovocná oáza Vyšný Hámor
V Spišskej Novej Vsi, časti Vyšný Hámor chcú členovia športového klubu vysadiť ovocný sad. Táto lokalita je východzím miestom pešej a cyklo turistiky, a tak momentálne zanedbané miesto dostane novú tvár a zmysel. 

 

Hlasujte od 6. februára do 6. marca 2023 na webovej stránke www.oazy.sk.

 

Konečné výsledky s pridelenou výškou podpory pre jednotlivé projekty budú známe po uzavretí hlasovania a vyhodnotení výsledkov, v pondelok 13. marca 2023.

Grantový program Zelené oázy má dlhodobou snahu podporovať environmentálne užitočné riešenia na území celého Slovenska. Pri riadení programu spolupracuje Nadácia Ekopolis s donorom programu spoločnosťou SLOVNAFT, a.s..

Viac informácií: programová manažérka Ľubica Štúberová z Nadácie Ekopolis, stuberova@ekopolis.sk, +421 902526755

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.