Buk „Srdce záhrady“ si získal aj srdcia Európanov. Titul Európsky strom roka mieri do Poľska


V roku 2024 vyhráva súťaž Európsky strom roka poľský buk z regiónu Niemcza. Na druhom mieste sa umiestnil buk z Bayeux z Normandie vo Francúzsku. Čestné tretie miesto patrí Tisícročnému olivovníku z Lurasu z talianskej Sardínie. Reprezentant Slovenska, Pálffyovský dub spomienok z Malaciek skončil na štrnástej priečke. Celkovo sa do hlasovania počas februára zapojilo 174 223 milovníkov stromov naprieč Európou. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa konalo v Bruseli v stredu 20. marca na pôde Európskeho parlamentu.

Tohtoročné udeľovanie cien výnimočným stromom z Európy sa konalo v špeciálnych priestoroch – v amfiteátri Yehudi Menuhin v Európskom parlamente, kde je do konca týždňa aj výstava všetkých tohtoročných finalistov európskeho finále. Hoci prvé i druhé zverejnené výsledky počas hlasovania ukazovali na Buk lesný z Francúzska, ako na víťaza, s titulom Európsky strom roka nakoniec odchádza poľský buk. Slovenský strom, Dub letný z Malaciek tento rok nemal toľko šťastia a skončil na predposlednom mieste s viac ako 5 tisíc hlasmi.

Bez ohľadu na obsadenie dostal Pálffyovský dub spomienok jedinečnú možnosť rozpovedať svoj príbeh aj v ostatných krajinách Európy, čo je fantastické. Do pozornosti sa tak dostal nie len strom, ale aj mesto Malacky a s nimi i nádherný Zámocký park. A samozrejme sa Pálffyovský dub aj naďalej sa hrdí titulom Strom roka 2023, vďaka čomu už dostal plnohodnotné odborné ošetrenie a tento rok pribudne aj ekobariéra v jeho okolí,“ povedal Kamil Ftáčnik z Mestského úradu Malacky.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo v Európskom parlamente 20. marca od 18:30 pod záštitou komisára Virginijusa Sinkevičiusa, europoslanca Luděka Niedermayera a europoslanca Michala Wiezika. Celý ceremoniál bol streamovaný a môžete si ho pozrieť v zázname na YouTube kanáli Environmental Partnership Association.

 

Európsky strom roka 2024 – celkové poradie

Poradie Meno Krajina Počet platných hlasov
1 Heart of Garden (Srdce záhrady) Poľsko 39,158
2 The Weeping Beech of Bayeux (Buk lesný z Bayeux) Francúzsko 24,807
3 The Thousand-year-old Olive Tree of Luras (Tisícročný olivovník z Lurasu) Taliansko 13,933
4 Camellia Portugalsko 13,508
5 Pear Tree in the Middle of a Field (Hruška v šírom poli) Česká republika 10,433
6 The Spanish Oak of La Vega (Španielsky dub z

La Vega)

Španielsko 9,995
7 The Maria Lime (Lipa Mária) Holandsko 9,976
8 The Millennium Oak (Miléniový dub) Ukrajina  8,886
9 Kaņepju Oak (Dub Kanepju) Lotyšsko 8,149
10 Wrexham’s Acton Park Sweet Chestnut (Gaštan z Parku Wrexham Acton) Spojené kráľovstvo 7,180
11 Lithuania’s Patriarch Tree (Strom litovského patriarchu) Litva 6,656
12 The Viiralt’s Oak (Viiraltov dub) Estónsko 5,703
13 The Green Lady of the Krka National Park (Zelená pani z Národného parku Krka) Chorvátsko 5,690
14 An Oak That Remembers the Pálffy Family (Dub, ktorý pamätá Pálffyovcov) Slovenský republika 5,204
15 The Cedar of the Sainte-Marie college (Céder pri strednej škole Sainte-Marie) Belgicko 4,834
Celkový počet hlasov: 174,112

 

Stiahnite si obrázky stromov.

 Kontakt pre médiá:

Adam Holub, Brussels Representative: adam.holub@nap.cz; +420 777 053 722; +32 497 12 44 50

Environmental Partnership Associaton (EPA) je zoskupenie šiestich nadácií z Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska, ktoré podporujú projekty zamerané na ochranu životného prostredia a aktivizujú miestne komunity. Za vyše 20 rokov svojej existencie EPA podporila tieto projekty nadačnými príspevkami v celkovej sume viac ako 10 miliónov EUR.

www.environmentalpartnership.org

Európsky strom roka je súťaž, ktorá upriamuje pozornosť na vzácnosť a dôležitosť stromov ako prírodného a kultúrneho dedičstva Európy a zároveň vyzdvihuje ich environmentálnu dôležitosť v celom ekosystéme. V súťaži sa nehľadá najkrajší strom, ale strom s príbehom, ktorý je zakorenený v životoch a v práci ľudí a komunity, ktorá strom obklopuje. www.treeoftheyear.org

 

 

                                                                     

                     

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.