Hľadáme stromy s najsilnejšími príbehmi. Nominujte ich do ankety Strom roka 2024


Anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a prispieva k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Od 25. marca sa opäť otvára možnosť nominovať svojho obľúbenca do ďalšieho ročníka súťaže tých najvýnimočnejších stromov zo Slovenska.

Príbehy, ktoré rozpovedajú stromy, sú i príbehmi nás ľudí a histórie miesta, kde rastú. Vďaka ankete chceme vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie a lásku k dedičstvu prírody. Stromy sú pre nás nenahraditeľnými spoločníkmi a je potrebné ich chrániť – to je úloha aj aktívnych jednotlivcov či komunít v každom kúte Slovenska, na ktorých nominácie teraz čakáme,“ hovorí Martina Hromadová. Nominácie môže zaslať ktokoľvek do 25. apríla.

Prihlasovanie stromov do ankety prebieha elektronicky, prostredníctvom online formulára. Nominácia je jednoduchá, je potrebné uviesť základné informácie o strome – jeho druh, približnú  výšku, lokalitu kde rastie a aspoň orientačný vek. Porote pri rozhodovaní určite pomôžu pútavé fotografie, no to najdôležitejšie, čo hľadáme, je príbeh stromu. Opäť hľadáme stromy, ktoré nás zaujmú svojou výnimočnosťou, nezlomnosťou či spojením s ľudskými príbehmi,“ dopĺňa Hromadová. Do finále postúpi 12 stromov, o ktorých rozhodne verejnosť v hlasovaní počas leta. Prvé tri stromy získajú profesionálnu starostlivosť a víťaz navyše postupuje do európskeho kola.

Anketu v roku 2024 podporujú Nadácia Slovenskej sporiteľne, ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je už trinásty rok známy spevák Peter Lipa.

Všetky informácie o tom, ako nominovať strom nájdete na https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka alebo na Facebooku.

Kontakty:  Nadácia Ekopolis, Komenského 21, 974 01, Banská Bystrica,

PR a komunikácia: Martina Hromadová, tel. 0908 371 289, hromadova@ekopolis.sk

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.