V roku 2024 získa 24 projektov podporu z grantového programu Zelené oázy. Svojím hlasom im pomôžete navýšiť rozpočet.


Stromy a nová zeleň pribudnú v mestách a obciach po celom Slovensku. V novom ročníku grantového programu Zelené oázy vybrala odborná komisia z prihlásených žiadostí 16 projektov, ktoré získajú priamu finančnú podporu. Ďalších 8 vybraných návrhov sa od 1. februára do 1. marca uchádza o hlasy verejnosti na spoludokazemevela.sk. Počet hlasov rozhodne o konečnej  výške finančnej podpory.

„Podtitul tohto ročníka Ruka v ruke v sebe odráža spoluprácu aktívnych a nadšených ľudí, ktorí chcú rozvíjať verejné priestranstvá so samosprávami, ktoré môžu pomôcť pri zásadných zmenách vzhľadu a spôsobu využívania týchto verejných priestranstiev. Vzniknú tak miesta, v ktorých sa ľudia cítia dobre, radi sa tam stretávajú a vedia sa pri ich budovaní, využívaní a následnej údržbe realizovať.  Mení sa ich vzťah k danému miestu, sú hrdí na to, kde žijú a sú spokojní s tým, čo sa im podarilo,“ uvádza Ľubica Štúberová, programová manažérka Nadácie Ekopolis.

Priama podpora nápadov, ale aj hlasovanie v každom kraji

V 18. ročníku grantového programu Slovnaftu a Nadácie Ekopolis si najlepšie komunitné enviroprojekty rozdelia 60 000 eur. Priamu podporu získalo 16 najlepšie hodnotených projektov z celého Slovenska. Ďalších 8 z vrcholu rebríčka sa uchádza o hlasy verejnosti.

„Do hlasovania postúpil z každého kraja Slovenska jeden projekt. Hlasovanie sme nastavili tak, že žiadny z projektov neodíde naprázdno – projekty v hlasovaní si prerozdelia sumu 21 tisíc eur, pričom víťaz hlasovania získa 4500 eur, druhé miesto získa 3500 eur a podpora pre ďalšie miesta bude klesať, až po posledné ôsme miesto, ktoré na svoju realizáciu získa 1500 eur,“ uvádza Ľubica Štúberová.

Hlasovanie prebieha od 1. februára do 1. marca 2024 na webovej stránke spoludokazemevela.sk.  Každý hlasujúci môže odovzdať favorizovanému projektu jeden alebo dva hlasy. Jeden prostredníctvom SMS a druhý, ak zahlasuje s číslom karty zákazníckeho programu Slovnaft Move.

 

O podporu verejnosti súťažia tieto projekty:

  • Banskobystrický kraj

Mesto Lučenec – Pozorujeme život včiel v našom ovocnom sade

Mestské ovocné sady v Lučenci sú miestom poznávania rastlín, stromov a živočíchov, ktoré tu rastú a žijú. Miestni tu plánujú vybudovať edukačnú včelnicu, prírodnú učebňu a vysadiť slivkovú alej.

  • Bratislavský kraj

Drobný dom – projekt Vrchná Hora

Miestni dobrovoľníci z Lozorna plánujú na Vrchnej Hore vyčistiť a spriechodniť zarastený chodník od smetí a vytvoriť tam miesto pre oddych s výsadbou a posedením.

  • Košický kraj

Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko – Avescentrum – prírodná záhrada vo Vtáčom raji

Vtáčí raj je známa ornitologická lokalita v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky v okrese Michalovce. V rámci projektu plánujú vysadiť záhradu jedlými rastlinami, trvalkami a kríkmi, ktoré majú vytvoriť životný priestor pre hmyz, vtáky, plazy a obojživelníky, ako aj pre oddych návštevníkov.

  • Nitriansky kraj

Slovenská poľnohospodárska univerzita – BIO:VCEL:IN biodiverzita-včely-interaktivita – ukážková včelnica

Projekt BIO:VČEL:IN prinesie do areálu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre včelnicu a výsadbu stromov a krov atraktívnych pre včely. Tento projekt šíri osvetu o význame opeľovačov a biodiverzite prostredia.

  • Prešovský kraj

Feidias, o.z. – Alej Kniežaťa Laborca

Miestni dobrovoľníci vysadia lipovú alej na turisticky zaujímavom vrchu s výhľadom na obec Habura v okrese Medzilaborce. Alej bude lemovať chodník k bronzovej soche kniežaťa Laborca v nadživotnej veľkosti.

  • Trenčiansky kraj

ZŠ s MŠ Drietoma 453 – Ekopark ZŠ Drietoma

Základná škola v obci Drietoma premení školskú záhradu na ovocný sad s pôvodnými odrodami ovocných stromov a vytvorí priestor na chov drobných domácich zvierat.

  • Trnavský kraj

Úsmev pre druhých, o.z. – Komunitná záhrada – Centrum Usmejsa

Združenie Úsmev pre druhých z Piešťan sa venuje ľuďom v núdzi a poskytuje poradenstvo najmä rodinám so zdravotne znevýhodnenými členmi. Miestna komunita plánuje vysadiť pestrú záhradu určenú na vzdelávanie, terapiu, detskú hru a relax.

  • Žilinský kraj

Živý priestor – Živý bazén

Miestni nadšenci z Námestova plánujú na brehu Oravskej priehrady v časti „bazén“ vysadiť 18 stromov čerešne vtáčej a priestor sprístupniť verejnosti. Dobrovoľníci z miesta vytvoria rekreačnú zónu s environmentálnou, kultúrnou, ale aj estetickou hodnotou, ktorá bude slúžiť verejnosti počas celého roka. 

Po uzavretí hlasovania a vyhodnotení výsledkov budú známe konečné výsledky s pridelenou výškou podpory pre jednotlivé projekty

Grantový program Zelené oázy má dlhodobou snahu podporovať environmentálne užitočné riešenia na území celého Slovenska. Pri riadení programu spolupracuje Nadácia Ekopolis s donorom programu spoločnosťou SLOVNAFT, a.s..

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.