Ďalší strom sa dočkal odborného ošetrenia


V rámci ankety Strom roka každý rok vyberáme spomedzi nominovaných stromov aj také, ktoré sa nedostanú do finálovej dvanástky, no o to viac potrebujú pomoc odborníka. Práve včera arboristi z ISA Slovensko jeden taký strom ošetrovali. Išlo o starú čerešňu nominovanú v roku 2023, ktorá rastie na Látkach.

„Čeresna je, žial, v žalostnom stave. Je však obrovská a naozaj krásna… Má však vážne narušenú stabilitu – je to dvojkmeň s prasknutým tlakovým rozkonárením a viacerými inými poraneniami na kostrových konároch. Odborníci arboristi sa snažili okrem základného ošetrenia zdravotným rezom skúsiť aspoň lokálnu redukciu na stabilizovanie jedného z ramien, aby nedošlo k vylomeniu. Odporučili sme nominovateľom bezodkladne konať a investovať do statickej väzby.“

Ošetrovanie stromov nie je lacné a malo by sa nechávať na odborníka. Len tak môžeme starým stromom pomôcť. Aj tento rok v rámci ankety budeme stromy ošetrovať – nie len prvé tri víťazné, ale opäť vyberieme i zopár tých, ktoré to spomedzi nominovaných budú potrebovať najviac.

Nominujte svojho obľúbenca, ktorý to potrebuje do nového ročníka ankety Strom roka 2024  www.stromroka.sk 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.