Poznáte strom, ktorý potrebuje pozornosť či starostlivosť? Nominujte ho do ankety Strom roka 2024!


Okrem toho, že anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov, prispieva aj k ich odbornému ošetreniu a v mnohých prípadoch i k záchrane. Verejnosť má stále možnosť nominovať svojho obľúbenca do 22. ročníka súťaže tých najvýnimočnejších stromov zo Slovenska.

Príbehy, ktoré rozpovedajú stromy, sú i príbehmi nás ľudí. Častokrát práve vďaka nominácii do ankety sa stromu dostalo dostatočnej pozornosti a to najmä odborníkov, ktorí mu pomohli doslova v poslednej chvíli,“ hovorí Martina Hromadová. Nomináciu môže zaslať ktokoľvek do 25. apríla a všetky informácie sú zverejnené na stránke www.stromroka.sk.

 Zachránené stromy

V rámci ankety získajú odborný dohľad arboristov stromy, ktoré sa umiestnia na prvých troch miestach v hlasovaní. Pozornosti sa však dostane aj ďalším: „V rámci ankety Strom roka každý rok vyberáme spomedzi nominovaných stromov aj také, ktoré sa nedostanú do finálovej dvanástky, no o to viac potrebujú pomoc odborníka. Arboristi z ISA Slovensko jeden taký strom ošetrovali aj túto jar, išlo o starú čerešňu nominovanú v roku 2023, ktorá rastie na Látkach, a je, žiaľ, vo veľmi zlom stave,“ približuje Hromadová. Poslaním ankety je zviditeľňovať staré stromy a približovať ich význam pre krajinu verejnosti. Takým bol aj príbeh Dračieho duba z Lozorna, ktorý získal pozornosť práve v čase, keď to najviac potreboval. Doteraz sa vďaka ankete podarilo ošetriť viac než 50 stromov v rámci celého Slovenska.

Ako strom do ankety prihlásiť?

Prihlasovanie stromov do ankety prebieha elektronicky, prostredníctvom online formulára. Nominácia je jednoduchá, je potrebné uviesť základné informácie o strome – jeho druh, približnú  výšku, lokalitu kde rastie a aspoň orientačný vek. Porote pri rozhodovaní určite pomôžu pútavé fotografie, no to najdôležitejšie, čo hľadáme, je príbeh stromu. Opäť hľadáme stromy, ktoré nás zaujmú svojou výnimočnosťou, nezlomnosťou či spojením s ľudskými príbehmi,“ uzatvára Hromadová. Do finále postúpi 12 stromov, o ktorých rozhodne verejnosť v hlasovaní počas leta. Prvé tri stromy získajú profesionálnu starostlivosť a víťaz navyše postupuje do európskeho kola.

Anketu v roku 2024 podporujú Nadácia Slovenskej sporiteľne, ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je už trinásty rok známy spevák Peter Lipa.

Všetky informácie o tom, ako nominovať strom nájdete na www.stromroka.sk alebo na Facebooku.

Kontakty:  Nadácia Ekopolis, Komenského 21, 974 01, Banská Bystrica,

PR a komunikácia: Martina Hromadová, tel. 0908 371 289, hromadova@ekopolis.sk

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.