Keď stromy spájajú


V piatok sme sa vybrali do daždivej Novej Bystrice, aby sme odštartovali jesennú výsadbovú sezónu v rámci nášho programu Sadíme budúcnosť. Hoci nám počasie veľmi neprialo, nakoniec sa stromy a kríky vysadili v dvoch lokalitách – na Základnej škole vo Vychylovke, aj popri cyklotrase. A to všetko vďaka zanieteným ľuďom z Obec Nová Bystrica, miestnych škôl, dobrovoľným hasičom, Robovi Podobovi z Ovocný strom a samozrejme partnerom celej výsadby – Fond na podporu vzdelávania, Green Print, Prvá stavebná sporiteľňa a generálnemu partnerovi celej iniciatívy GLS Slovakia. Domov tak vďaka všetkým zúčastneným našlo v Novej Bystrici 22 stromov a 14 kríkov.

Stromy spojili aj krajiny

 No a práve na túto akciu sme pozvali aj našich zahraničných partnerov z Česka a Poľska v rámci projektu Planting Our Future, s ktorými budeme pracovať vďaka International Visegrad Fund.

Partneri projektu: 

Aj napriek veľmi nepriaznivému počasiu sa teda vďaka zanieteným a hlavne šikovným a pracovitým žiakom, hasičom z DHZ Vychylovka, predstaviteľom z Nadácie Ekopolis a zástupcov partnerských organizácií, ktorí náš projekt podporili, podarilo v piatok, 11.10., vysadiť v areáli ZŠ vo Vychylovke 9 ovocných stromov a 14 ovocných krov.

Jablone, slivky, rakytníky, muchovníky, driene… Toto všetko bude odteraz zdobiť školskú záhradu a prinášať úžitok žiakom a pedagógom základnej školy. Cieľom výsadby ovocných stromov a krov bolo ich prinavrátenie do sídelného prostredia, poskytnutie vhodného prostredia a potravy pre včelstvo, vtáctvo, drobný hmyz a tiež vytvorenie priestoru pre vzdelávanie žiakov, relax a oddych. Keďže stromy sú významnou zložkou ekosystému, ovplyvnia aj lokálnu klímu a prispejú k zadržiavaniu vody. Starostlivosťou o stromy a kríky žiaci získajú pracovné návyky, uvedomia si, čo všetko musí predchádzať tomu, aby mohli ochutnať ovocné plody stromov a krov. Zo samotných plodov v rámci edukačného procesu ovocie spracujú, napr. pripravia džemy, ovocné misy, či ovocné kože.

Doobedie bolo vo Vychylovke naplno využité. Silný dážď nepokazili dobrú náladu a chuť pracovať na výsadbe stromov a kríkov. Bolo to veľmi náročné, no každý odchádzal na druhé stanovisko sadenia s pocitom zadosťučinenia a s myšlienkou, že tu nechávame vzácny dar aj pre ďalšie generácie.

O 11.00 hodine sa začala druhá etapa výsadby a to na cyklotrase v Novej Bystrici. Žiaci a žiačky ôsmeho a deviateho ročníka zo ŽS Nová Bystrica nám ukázali svoju zručnosť a šikovnosť, vyhrnuli rukávy a pustili sa do sadenia. Práca im šla od ruky aj vďaka zamestnancom Obecného podniku, ktorí sa taktiež pričinili nemalou mierou k výsadbe stromov. Dokonca nás svojou návštevou poctili aj predškoláci z triedy Včielok z materskej školy a pomohli p. starostovi, Ing. Jozefovi Kuricovi zasadiť ich ovocný strom, ktorí si nakoniec aj spolu „adoptovali“. To znamená, že odteraz je na cyklotrase ich „spoločný“ strom, o ktorý sa budú starať. Ďalšími adoptívnymi „mamami“ sa stali žiačky 9. ročníka, ktoré si osvojili hneď dva stromy.

Práca šla od ruky, počasie bolo príjemnejšie, dážď nás už netrápil. S úsmevom a dobrou náladou sme vysadili pozdĺž cyklotrasy 13 ovocných stromov. Práve vďaka stromom sa cyklotrasa ešte viac zatraktívni, na jar sa jej návštevníci pokochajú zakvitnutými korunami stromov, na jeseň naopak farebným lístím, počas jazdy na bicykli či prechádzke môžu ochutnať plody rôznych druhov jabloní.

Zasadiť strom je doslova alchýmia. Do jej tajov nás zasvätil odborník na slovo vzatý – p. Róbert Podoba z organizácie Ovocný strom. Patrí mu veľká vďaka za jeho mentorovanie, odborný výklad, dohľad a dodanie tých najlepších sadeníc stromov a krov.

Tento krásny počin by nevznikol vďaka Nadácii Ekopolis, ktorá nám schválila projekt „Keď stromy spájajú“ v rámci programu Sadíme budúcnosť, s finančnou podporou partnerov výsadby – Prvá stavebná sporiteľňa, spoločnosť GreenPrint a Fond na podporu vzdelávania. Výsadba je súčasťou projektu „Planting our Future“, ktorý financuje Medzinárodný vyšehradský fond.

A prečo názov projektu „Keď stromy spájajú“? Pretože práve vďaka stromom sa nám podarilo spojiť viaceré generácie, ľudí rôznych profesií ale hlavne ľudí, ktorým záleží na prírode a nie je im ľahostajný osud našej planéty pre ďalšie generácie. Zo srdca všetkým ďakujeme!

Text a foto:  Mgr. Lenka Bisahová

 

 

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.