Do konca februára môžete rozhodnúť o víťazovi ankety Európsky strom roka


Získa slovenská hruška európsky titul?

Počas februára 2016 môžete na webovej stránke www.treeoftheyear.org hlasovať za jedného z 15 finalistov medzinárodnej ankety Európsky strom roka. Slovensko v nej zastupuje 200-ročná hruška ružová z Bošáce (okres Nové Mesto nad Váhom), víťaz slovenskej ankety Strom roka 2015. Slovenská hruška je v súťaži zatiaľ na 6. mieste s počtom hlasov 10 560.

V priebežnom hlasovaní sa na prvom mieste nachádza maďarský dub z mesta Bátaszék. Počas 18 dní v súťaži získal vyše 32 000 hlasov. Druhé miesto s takmer 26 000 hlasmi patrí Tatobitskej tisícročnej lipe z Českej republiky. Nasleduje dubo-borovica zo Španielska, dub z Poľska a dub z Bulharska. Slovenská hruška ružová z Bošáce sa nachádza na 6. mieste a od 5. miesta ju delí necelých 1 000 hlasov.

Víťazka celoslovenskej ankety Strom roka organizovanej Nadáciou Ekopolis je typickou miestnou starou odrodou, ktorá rastie len v tomto regióne a jej výskyt nebol inde zistený. Bošácka hruška je solitérny strom s krásnym habitusom a zasadili ho pravdepodobne prví osadníci. Strom je svedkom osudov mnohých generácií, ich ťažkej práce a osamelého kopaničiarskeho života. V minulosti sa ovocinárske produkty – pálenka a sušené ovocie vyvážali z Bošáce na pltiach a neskôr železnicou aj do Viedne a Budapešti.

Hlasovanie o Európsky strom roka prebieha po celý február na webovej stránke www.treeoftheyear.org.„Slovenského zástupcu je možné podporiť kliknutím na jeho profil a potvrdením hlasu. Zároveň môžete zdieľať prostredníctvom sociálnych sietí s ostatnými fanúšikmi fotografie ako objímate strom,“ dopĺňa Milan Hronec z Nadácie Ekopolis.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov medzinárodnej súťaže sa uskutoční 20. apríla 2016 v Bruseli.

Viac informácií o ankete Európsky strom roku: www.treeoftheyear.org.

Fotografie na stiahnutie: http://www.treeoftheyear.org/Pro-media.aspx

Kontakty:

Milan Hronec, koordinátor ankety Strom roka na Slovensku, Nadácia Ekopolis, hronec@ekopolis.sk, 048 / 470 10 95,
0911 452 457.

Andrea Krůpová, koordinátorka Europského stromu roka, Nadace Partnerství, andrea.krupova@nap.cz, +420 515 903 131.

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.