Hľadáme európsky strom s najsilnejším príbehom.


Počas celého februára majú ľudia opäť možnosť vybrať jeden z najpútavejších príbehov v 11. ročníku prestížnej ankety Európsky strom roka. Milovníkov stromov zo Slovenska môže osloviť víťaz našej národnej ankety Strom roka 2020, vzácny prastarý dub z Drnavy.

Vo finále ankety Európsky strom roka sa každoročne ocitnú víťazi národných súťaží zo štátov naprieč Európou. U nás organizuje anketu Strom roka nadácia Ekopolis aj vďaka svojim partnerom už 18. rokov. „Hoci anketu vedieme už skoro dve desaťročia, naša krajina má zo svojej krásy stále čo ponúknuť. Svedčí o tom aj náš tohtoročný reprezentant – ide o vyše 700 ročný dub z obce Drnava,“ približuje Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis, ktorá je členom Environmental Partnership Association (EPA) a spoluorganizátorom ankety Európsky Strom roka.

Kvôli pandémii sa aj tento rok bude vyhlasovanie výsledkov konať online a to pri príležitosti konferencie „Sadíme pre budúcnosť – výsadba 3 miliónov stromov v Európe“, ku ktorej sa vyjadril aj patrón a ambasádor ankety Európsky strom roka, poslanec Európskeho parlamentu, ekológ a vedec, pán Michal Wiezik:

Vysadiť tri milióny stromov, to je úžasný cieľ. Bohužiaľ, aj ten sa môže skončiť katastrofou. Naše obrovské úsilie môže skončiť rozpadom výsadieb a znížením už aj tak poškodenej biodiverzity. No môže byť aj úžasným úspechom a zlepšením pre krajinu, záchytnou sieťou pre vtáctvo a hmyz i skvelým nástrojom na adaptáciu na zmenu klímy. Všetko čo potrebujeme je dodržiavať niekoľko zlatých pravidiel, ktoré začínajú pri snahe efektívne chrániť existujúce lesy a stromy. Ak zlyháme, naša aktivita pri akejkoľvek výsadbe bude predstavovať márnu snahu pri odďaľovaní vlastnej porážky. Ide o život.

V tohtoročnom zozname 14 finalistov nájdeme skvosty od tých najstarších, ako je tisícročný platan Curinga z Talianska, považovaný za strážcu lesa, či rovnako starý dub zo Španielka o ktorom sa traduje, že za jeho dlhovekosť môžu čarodejnice; až po unikáty, ktoré prežili obe svetové vojny ako gaštan zo štyrmi kmeňmi z Belgicka alebo moruša na námestí vo Velikom Preslave, ktorá bola nemým svedkom revolučných časov v Bulharsku.

Príbehy všetkých finálových stromov i samotné hlasovanie bude zverejnené na oficiálnej webovej stránke www.treeoftheyear.org. Každý hlasujúci má dva hlasy, ktoré môže prideliť dvom ľubovoľným stromom. Tento rok medzi sebou zabojujú stromy z Belgicka, Holandska, Francúzska, Španielska, Portugalska, Bulharska, Chorvátska, Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska, Ruska, Spojeného kráľovstva a Talianska. Na víťazný strom, ktorý získa titul Európsky strom roka, čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí.

Dôležité dátumy:

  • –28. 2. 2021: Verejné hlasovanie na www.treeoftheyear.org
  • –28. 2. 2021: Tajné hlasovanie (skrytý počet hlasov)
  • 3. 2021: Online konferencia „Planting for the Future: 3 billion trees in Europe“, ktorá bude spojená s vyhlásením výsledkov Európsky strom roka 2021

Príbeh Staručkého dubu z Drnavy, ktorý reprezentuje Slovensko:

Druh: Dub letný (Quercus Robur L.)
Vek: 700 rokov
Región: Drnava, okres Rožňava, Slovensko
Gps súradnice: n 48 38.669, e 20 39.706

Prastarý dub z Malej Pešti

Starý dub sa nachádza pri bývalom areáli slávnych Drnavských železiarní grófa Andrássyho. Práve tu sa v 40-tych rokoch 19. storočia odlievali konštrukčné diely slávneho Reťazového mosta „Lánchíd“ v Budapešti, za čo si obec vyslúžila prezývku „Kis Pest – Malá Pešť“. Dnes je tento strom jedným zo zastavení na náučnom chodníku na starej obchodnej ceste a je neodmysliteľným symbolom obce už niekoľko generácií. Zmienka o dube sa nachádza v obecnej kronike už v roku 1670.

Viac informácií o ankete Európsky strom roka: www.treeoftheyear.org
Fotografie a logá na stiahnutie: https://www.treeoftheyear.org/Media
Kontakty: Martina Ragalová, PR a komunikácia Nadácie Ekopolis, ragalova@ekopolis.sk, 0908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.