Ako vyrástli v obciach po Slovensku zelené oázy


V tomto ročníku získalo z grantového programu Zelené oázy podporu 26 projektov po celom Slovenskum, pričom 8 z nich podali a zrealizovali obce. Vďaka podpore z grantového programu Zelené oázy vyrástli obecné ovocné sady, zazelenali sa obecné škôlky a dokonca futbalové ihrisko sa zmenilo na zelenú oázu. Niektoré z projektov sú už zrealizované a my vám ich postupne predstavíme:

Obec Bartošova Lehôtka – projekt Ovocný sad pre všetkých

Starý ovocný sad v centre obce Bartošová Lehôtka sa dočkal svojej obnovy. Miestni obyvatelia podporili odborným rezom rodivosť starých ovocných drevín a zároveň dosadili aj sadenice jabloní, sliviek, čerešní aj hrušiek.

Ako píše organizátorka výsadby „Ovocný sad bol kedysi miestom, kde sme sa ako deti učili šplhať po stromoch a kde sme po večeroch debatovali sediac na tráve a jediac čerešne. Svojou polohou poskytuje sad súkromie a tiež výhľady na veľkú časť obce. Jablká aké tu rastú, už len tak nenájdete a boli by sme radi, keby ich chuť vyskúšali ešte aj deti našich detí.“

Obec Podhorie – projekt Oddychová zóna pre šport a kultúru

Futbalové ihrisko, ktoré rokmi stratilo svoj pôvodný význam, sa pretransformovalo na obecný kultúrny areál. Obec Podhorie v malebnom prostredí Štiavnických vrchov organizuje v tomto kultúrno-športovom areále folklórne slávnosti, Deň detí, hasičské súťaže a ďalšie zaujímavé podujatia. Vďaka podpore z grantového programu Zelené oázy si miestni obyvatelia vysadili na okrajoch ihriska vzrastlé lipy a javory, v okolitých častiach vysadili kvitnúce hlohy, jarabiny, čremchy a čerešne vtáčie. Miestni chcú, aby sa areál stal príjemným miestom na oddych, poskytoval prirodzený tieň pri obecných podujatiach a v neposlednom rade, aby ožil spevom vtáctva.

Obec Martinček – projekt Zelená pre Martinček

Počas jari sa podarilo vysadiť aj stromoradie v obci Martinček pri Ružomberku. Doposiaľ pokojná obec s krásnymi výhľadmi na okolitú krajinu sa výsadbou stromov snaží aspoň z časti vysporiadať s diaľnicou, ktorú za obcou stavajú. Výsadbou stromoradia z javorov, briez, dubov, jaseňov a líp, spolu 80 stromov vznikne zelená stena. Na výsadbe pomáhala obec, dobrovoľný hasičský zbor, zúčastnili sa celé rodiny, ktoré si jednotlivé stromy adoptovali.

Ako napísala autorka projektu tejto výsadby „Táto výsadba má funkciu zelenej bariéry medzi obcou a novou diaľnicou. Miesto výsadby je obľúbenou turistickou, športovou, psíčkárskou a oddychovou lokalitou. Stromy zčasti stlmia hluk a prašnosť z diaľnice, pomôžu tiež zachovať malebný pohľad na Chočské vrchy.“

#zeleneoazy #spoludokazemevela

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.