Výnimočný úspech nášho Dračieho duba! Finalista zo Slovenska získal v prestížnej súťaži stromov druhé miesto


Majestátny Dračí dub z Lozorna, ktorý reprezentoval Slovensko v súťaži Európsky strom roka, získal viac ako 18 tisíc hlasov, vďaka ktorým sa ocitol na stupienku víťazov a pýši sa striebornou medailou. Prvé miesto si vyslúžil Dub Fabrykant z Poľska, tretie miesto obsadila jabloň z Ukrajiny. Celkovo sa do hlasovania tentoraz zapojilo 177 486 milovníkov stromov naprieč Európou. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa konalo v Bruseli v utorok 21. marca, symbolicky na Medzinárodný deň lesov.

Dračí dub je prvým finalistom zo Slovenska, ktorému sa podaril takýto úspech. Kľúčom k nemu bola jednoznačne angažovanosť aktívnych ľudí, komunita okolo stromu a silná kampaň, ktorá sa darila počas celého hlasovania. Stromu sa dostávalo dostatočnej pozornosti médií, pozrieť si ho prišla aj pani prezidentka Zuzana Čaputová, no čo je hlavné, svojim príbehom nezlomnosti si získal srdcia ľudí nie len na Slovensku, ale naprieč celou Európou,“ hovorí Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá organizuje anketu Strom roka na Slovensku.

Súťaž Európsky strom roka sa mi páči čoraz viac. Nielen pre pozoruhodné stromy a ich pôsobivú históriu, ale aj pre širší ekologický kontext, ktorý sa k tejto súťaži pomaly viaže. Pre strom môže byť veľkou hrozbou ťažba dreva v jeho blízkosti. No zároveň je aj vykúpením, ak jej majestátnej korune poskytne potrebné svetlo. Cez príbehy stromov lepšie pochopíme, čo sa v našej krajine deje, čo ich ohrozuje, čo im prospieva a nachádzame efektívne riešenia na podporu stromov a života s nimi spätého. Pestovanie pozitívneho vzťahu k stromom a ich ochrane nám pomáha nájsť spôsoby, ako byť v súlade so živou planétou,“ hovorí Michal Wiezik, poslanec Európskeho parlamentu, ktorý zároveň drží záštitu nad súťažou Európsky strom roka.

Aj tento rok sa podarilo mená víťazov vyhlásiť v Bruseli, symbolicky na medzinárodný Deň lesov. Vyhlásenie sa konalo na pôde Európskeho parlamentu za účastí vzácnych hostí. Celý ceremoniál bol streamovaný a môžete si ho pozrieť v zázname na YouTube kanáli Environmental Partnership Association.

Súťaž je organizovaná vďaka Environmental Partnership Association a European Landowners’ Organisation pod záštitou členov Európskeho parlamentu, Ludeka Niedermayera a Michala Wiezika.

Príbeh Víťazného dubu Fabrykanta z Poľska

Druh: Dub letný (Quercus robur l.)
Vek: 180 rokov
Región: mesto Łódź, Lodžské vojvodstvo, Poľsko

Kráľ dubov v mori kvetov

Dub je jedným z pôvodných stromov v Poľsku a predstavuje symbol dlhovekosti a múdrosti. Svojím jedinečným tvarom láka návštevníkov do parku Klepacz v treťom najväčšom meste Poľska. Jedna z  vetiev má tvar písmena S a viac ako 20 metrov. Klenba koruny dosahuje pôsobivých 33 metrov. Na jar môžeme obdivovať zafírové lúky v okolí duba, plné modravky žiarivej a scilovky sibírskej, ktoré dotvárajú pohľad na ušľachtilý strom.

Európsky strom roka 2023 – celkové poradie

Miesto Názov Krajina Počet hlasov
1 Dub Fabrykant Poľsko 45 718
2 Dračí dub Slovenská republika 18 198
3 Jabloň z Krolevtsi Ukrajina 14 219
4 Obrovský Figovník z botanickej záhrady v Palerme Taliansko 10 663
5 Eukalyptus z Contige Portugalsko 10 281
6 Španielsky dub zo San Roque Španielsko 10 174
7 Tis z opátstva Waverly Spojené kráľovstvo 9 413
8 Buk previsnutý z vrchu Cassel Francúzsko 8 867
9 Markízov dub Holandsko 8 616
10 Most ponad jazero Maďarsko 7 342
11 Hruška v Drásove Česká republika 6 664
12 Dub zo Sēja Lotyšsko 6 005
13 Purpurový buk z Reigi Estónsko 5 875
14 Platan západný Bulharsko 5 814
15 Hnedá hruška z Klerkenu Belgicko 4 823
16 Dub na Drežnickom poli Chorvátska republika 4 814
Total 177 486

 

Stiahnite si obrázky stromov.

Kontakt pre médiá:

Adam Holub, Brussels Representative: adam.holub@nap.cz; +420 777 053 722; +32 497 12 44 50

Environmental Partnership Associaton (EPA) je zoskupenie šiestich nadácií z Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska, ktoré podporujú projekty zamerané na ochranu životného prostredia a aktivizujú miestne komunity. Za vyše 20 rokov svojej existencie EPA podporila tieto projekty nadačnými príspevkami v celkovej sume viac ako 10 miliónov EUR.

www.environmentalpartnership.org

Európsky strom roka je súťaž, ktorá upriamuje pozornosť na vzácnosť a dôležitosť stromov ako prírodného a kultúrneho dedičstva Európy a zároveň vyzdvihuje ich environmentálnu dôležitosť v celom ekosystéme. V súťaži sa nehľadá najkrajší strom, ale strom s príbehom, ktorý je zakorenený v životoch a v práci ľudí a komunity, ktorá strom obklopuje. www.treeoftheyear.org

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.