Nitriansky Hidepark prešiel obnovou, má nové ohnisko i cyklostojany


Hoci koronavírus na čas zastavil bežný život, v nitrianskom Hideparku sa dobrovoľníci postarali o to, aby sa ľudia po pandémii mohli vrátiť do krajšieho prostredia.

 Už v januári začali dobrovoľníci realizovať prvé výkopové práce a do marca uskutočnili viacero brigád, počas ktorých sa im podarilo s pomocou ťažkej techniky upraviť a zarovnať terén pre bezpečnejší prístup. Súčasťou oživenia priestoru je aj vytvorenie nového miesta na opekanie, pri ktorom využili zachránený materiál z rozobratého opotrebovaného grilu. Na brigádnikov ešte čaká posledná fáza – osadenie cyklostojanov a vybudovanie mobiliáru – práca s drevom, natieranie, spájanie do modulov a konečná úprava priestoru. Na tú si však budú musieť počkať.

„Sme veľmi radi, že sa nám, napriek týmto náročným časom, podarilo pokračovať vo zveľaďovaní obľúbených zelených miest po Slovensku v rámci projektu Kelt pomáha prírode. Tentokrát sme sa zamerali aj na obľúbený nitriansky Hidepark. Na tunajších milovníkov prírody tak bude čakať, mimo iné, nové ohnisko. Veríme, že si ho o to viac užijú v spoločnosti blízkych, potom, ako spoločne prekonáme toto neľahké obdobie. Nateraz je mimoriadne dôležité byť zodpovedný, a pokiaľ je to možné, ostať v bezpečí domova, informuje Radka Stratená, brand manažérka pre značku Kelt.

Záverečná brigáda a slávnostné otvorenie sa malo podľa pôvodného plánu konať v sobotu 23. mája 2020, na ktorom by spoločne s návštevníkmi oslávil Hidepark aj svoje 10. výročie otvorenia. Kvôli bezpečnostným opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 však organizátori museli sprístupnenie pre verejnosť presunúť na neskoršie obdobie, keď bude situácia bezpečná.

  „V týchto dňoch je určite najzodpovednejšie zostať doma, ak je to možné a vždy chrániť seba aj ostatných pred šírením ochorenia COVID-19. Dôležité je však aj posilňovať našu imunitu – a ku tomu patria aj prechádzky vonku a pobyt v prírode. Mnohí dobrovoľníci práve takto pokračujú v aktivitách prospešných pre komunitu a životné prostredie. Samozrejme, aj pri tom je potrebné nosiť rúško, rukavice a udržiavať odstup od iných ľudí,“ hovorí Martina Paulíková, programová manažérka projektu z Nadácie Ekopolis.

 Hidepark vznikol v roku 2010, pôvodne ako miesto pre hudobné stretnutia. Dobrovoľníci sa pustili do zveľaďovania a revitalizácie odkaliska a pozostatkov čiernej skládky. Dnes návštevníkov privíta komunitná záhrada, pumptrack, u-rampa, petanque, parkour, pódium, kuchynka i zázemie pre dobrovoľníkov z miestnych občianskych združení. Hidepark každoročne ponúka aj letný program zameraný na alternatívnu kultúru, šport a ekológiu.

https://www.hidepark.sk/

 Projekt „KELT pomáha prírode“ realizuje Nadácia Ekopolis vďaka podpore od značky KELT od roku 2017. V pilotnom ročníku dobrovoľníci obnovili ohniská v troch lokalitách – v podhorskej obci Zázrivá, na východnom Slovensku v rekreačnej oblasti Borkút v Prešove, a v Zálesí pri Malom Dunaji. V roku 2018 ožila Záhrada pod Starým Zámkom v srdci Banskej Štiavnice. V tomto roku, okrem nového ohniska v nitrianskom Hideparku, bude upravený priestor na opekanie aj v lese na Partizánskej lúke v Bratislave.

Viac informácií nájdete na: www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/kelt-pomaha-prirode
Kontakt:
Programová manažérka Nadácie Ekopolis: Martina B. Paulíková, paulikova@ekopolis.sk, 0915 811 195
PR a komunikácia: Martina Ragalová, ragalova@ekopolis.sk, 0908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.