Už toto leto pomôže Slovensku viac ako tisíc nových stromov. Do krajiny ich vysadili dobrovoľníci vďaka programu Sadíme budúcnosť


Deväť komunít naprieč Slovenskom vysadilo počas jari 1042 nových stromov práve tam, kde boli najviac potrebné. Projekty si medzi seba rozdelili viac ako 25 tisíc eur a ruku k dielu priložilo vyše 500 dobrovoľníkov. Sadili sa tradičné ovocné sady, aleje i vetrolamy, ktoré najmä v letných mesiacoch pomôžu so zvládaním vlny horúčav, vysychajúcej pôde, zabojujú o zlepšenie prírodnej rozmanitosti či zadržia viac vody v krajine. 

 Program Sadíme budúcnosť je najväčšia výsadbová iniciatíva na Slovensku, ktorá má za cieľ prinavrátiť funkčnú zeleň do otvorenej krajiny mimo les. Nové stromy v  kultúrnej krajine, ktorá je najviac poznačená ľudskou činnosťou, sú jedným z dostupných nástrojov, ako ju pripraviť na negatívne dôsledky zmeny klímy, urobiť ju pestrejšou i zdravšou pre jej obyvateľov.

Jar patrila dobrovoľníkom z deviatich komunít

Celkovo bolo na jar podporených deväť projektov, ktoré vymysleli a zrealizovali dobrovoľníci z občianskych združení, miest, škôl, i neformálnych občianskych iniciatív. Sadili sa tradičné druhy stromov, ako duby, lipy, ale svoje nezastupiteľné miesto majú i ovocné pôvodné regionálne odrody ako sú jablone, hrušky, slivky, čerešne, orechy či moruše. „Veľmi nám záleží na kvalite každej výsadby, rovnako tak i na následnej starostlivosti. Dobrovoľníci z každého projektu sa zaviazali, že sa o stromy budú starať v nasledujúcich troch rokoch, ktoré sú pre rast novovysadených stromov kľúčové. Sme radi, že aj vďaka novým stromom sa spájajú komunity a vracia sa prirodzený vzhľad a kultúra krajiny. Z vysadených stromov sa tešia nie len tí, čo priložili ruku k dielu, ale sú významné najmä pre budúce generácie,“ približuje Martina Hromadová, programová manažérka iniciatívy Sadíme budúcnosť.

Medzi lokality, ktoré boli podporené na jar patrí Mesto Trstená, kde sa na sídlisku Západ vysadil nový ovocný sad pre obyvateľov, v obci Nový Ruskov vysadili pri jazere dubovú alej, ktorá bude znižovať vplyv vetra v danej oblasti, a doplnený bol aj sad tradičných odrôd v Rimavskej Sobote z dielne občianskeho združenia ZOGOR. Medzi najväčšie projekty z jarného grantového kola patrí projekt výsadby vetrolamu v Dlhej nad Váhom a výsadba Aleje priateľstva popri cyklotrase v Haliči. Čerešne a slivky sa sadili aj vo vyhľadávanej lokalite Banisko v Brezne a unikátnou bola výsadba stromov na pastve na Látkach pri Detve, kde sa sadili druhy odolné a prispôsobivé na vysokú nadmorskú výšku, ktorou sa táto oblasť vyznačuje. Ovocné stromy sadili dobrovoľníci aj na Rytierovom dvore pri Rimavskej Sobote a jarné kolo ukončila výsadba na Bukovej hôrke v okrese Stropkov, ktorá bude slúžiť pre komunitu zo širokého okolia.

Jesenná výsadbová sezóna sa blíži

V programe Sadíme budúcnosť sú každý rok vyhlásené dve otvorené grantové kolá. „Jesenné grantové kolo 2023 bolo uzavreté 9. júna a prijatých bolo 33 žiadostí, ktoré teraz hodnotí odborná porota. Výsledky by sme mali zverejniť koncom júla. Už teraz sa tešíme, kde všade budeme sadiť budúcnosť túto jeseň,“ uzatvára Hromadová.

Nadácia Ekopolis ako organizátor iniciatívy Sadíme budúcnosť vďačí za podporu generálnemu partnerovi GLS General Logistics Systems Slovakia s.r.o, ale aj finančným partnerom iniciatívy a finančným partnerom výsadieb: Nadácii Slovenskej sporiteľne a spoločnostiam Kaufland, L’Oréal, Answear.sk a Unilever, ktorí podporujú zmysluplné a užitočné aktivity lokálnych združení či obcí, ktorým záleží na budúcnosti a kvalite životného prostredia. Dôležitým partnerom iniciatívy Sadíme budúcnosť je tiež spoločnosť SLOVNAFT a.s., ktorá prostredníctvom grantového programu Zelené oázy v roku 2023 podpuje v 26 projektoch výsadby stoviek stromov.

 Viac informácií a kontakt pre média: Martina Hromadová, PR manažérka Nadácie Ekopolis, hromadova@ekopolis.sk, +421 908 371 289

Všetko dôležité z Nadácie Ekopolis priamo vo vašej e-mailovej schránke.